HTML

"Szolgálunk és Védünk" ?? Kit és mitől?

Sok vita, és rengeteg kritika éri rendőrségünk működését. Az állampolgárok rendőrségről alkotott véleménye sem mindig a legkedvezőbb, pedig abban mindenki egyetért, hogy szükségünk van egy jól működő, megbízható, polgárbarát rendőrségre. A rendőrségtől elvárjuk, hogy "Szolgáljon és Védjen. Kérdés, hogy kit szolgáljon és kit védjen. Érdekességként a jogosítvány érvényességét és a sebesség mérések témákat említeném.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Meddig érvényes a jogosítványunk?

2009.01.27. 10:23 manager2008

 Sok vita, és rengeteg kritika éri rendőrségünk működését. Az állampolgárok rendőrségről alkotott véleménye sem mindig a legkedvezőbb, pedig abban mindenki egyetért, hogy szükségünk van egy jól működő, megbízható, polgárbarát rendőrségre. A rendőrségtől elvárjuk, hogy "Szolgáljon és Védjen. Kérdés, hogy kit szolgáljon és kit védjen.

 Hibáztam. Őszinte feltáró vallomásom arra vonatkozik, hogy tényleg, a tények azt mutatják, hogy nem vettem észre hogy a jogosítványom „Kategória érvényessége” lejárt.

 Egy kis közvélemény kutatást végeztem, aminek az volt az eredménye hogy ilyen bűnt sokan elkövetnek manapság. A tényt felfedező (rendkívül udvarias, jóindulatú, és segítőkész ) rendőrök (tényleg így volt) is megerősítették, hogy sokan vagyunk így. Ők pedig teszik a dolgukat, megbírságolnak, feljelentenek és ezzel párhuzamosan gondolatokat is ébresztenek bennünk.

 Ha a kártyás jogosítvány első lapját megnézzük (általában ez van szem előtt, mert betűzzük egy tárcába a többi okmánnyal együtt (személyi igazolvány, lakcímkártya, stb.) Akkor a következő érdekességet találjuk:

 

A fejlécben (ez a leghasznosabb terület, mert ez látszik a tárcában is) a „Vezetői Engedély” és a „Magyar Köztársaság” felirat látható.  Véleményem szerint ez lehetne bárhol a kártyán, mert ha már kézbe vesszük úgyis látható lesz.

Van rajta a név és címadatokon kívül két dátum. (itt már érdekes a dolog, mert kódok vannak a dátumok előtt).

4 (a) 200x.xx.xx (például) a kód megfejtése után kiderül hogy a „Kibocsátás dátuma”

4 (b) 201x.xx.xx  a kód megfejtése után kiderül hogy „Érvényességi idő”

 Amikor a jogosítványt kiállítják és kézhez kapja a használója, lehetséges hogy megfordítja az új kincset és ha jó szeme van, akkor a hátoldalon található 0,5 miliméteres vagy annál kisebb betűket szemüveggel vagy anélkül tanulmányozni fogja. Kétlem. De ha így is történik, a sok évre is érvényesen használható dokumentum első lapja lesz látható általában a tárca tulajdonságai miatt, és a kilátszó szélen a fentieket olvasgathatjuk szorgalmasan, de minek.

 

Aztán telik az idő, és ha véletlenül rápillantunk, megnyugodva folytatjuk az életünket, mert látunk egy érvényességi dátumot a jövőbe mutatóan.

 Fogalmunk sincs, hogy a csapda már el is készült.

A hátsó lapon ugyanis kódolva (11) van a „Kategória érvényessége” című felirat és néhány dátum, (kinek hány kategóriára érvényes a Vezetői Engedélye. Nekem pld hat dátumsor van (10) (11) + (12) egy tömbben, apró betűkkel.

Ha ezek a dátumok különböznek esetleg, akkor kicsi a valószínűsége, hogy ennek a dátumnak a lejáratát észleljük.


Miért?

 

Mert egy idő után szinte mindenki, az első oldalon lévő dátumot veszi érvényességnek, ami igaz is, csak ettől még megbüntetik az embert, jogosan, hivatkozva az előírásokra.

 Két dolog merült fel bennem, és lehet, hogy még sok minden más is eszébe jut a tisztelt olvasónak.

 

1.       Ha a „Kategória érvényessége” korábbi mint az  „Érvényességi idő”, akkor (szerintem mindenképpen) azt a dátumot kellene feltenni a „Vezetői Engedély” felső szélére, az első lapon, hogy lássa a használója hogy mikor jár le a dokumentum IGAZÁN.

2.       Korszerű dolog lenne a lejárati idő előtt egy hónappal értesítést küldeni a használónak, hogy kezdje meg a Vezetői Engedélyének az újra érvényesítését. Ha ezt nem teszi meg határidőre, akkor az engedély lejár és kezdeményezze a hatóság a bevonását.

 

Ma, az informatika korában, a központi számítógépes rendszer tartalmazza ezeket az információkat, és nem látom be, hogy a hatóság miért nem gondoskodik a szerintem állandóan lejárt, több ezer Vezetői Engedély karbantartásáról.

 

Igaz, hogy a jelenlegi rendszerrel (zseniális, ha ez volt a cél) jelentős bevételt lehet elérni a rendőri ellenőrzések ilyen értelmetlen felhasználásával, és az állampolgár figyelmeztetésével.

 

Még egy érdekesség: a hétvégén lent voltam a hétvégi házamban, és még szombaton belefutottam egy ellenőrzésbe, aminek eredménye lett egy helyszíni bírság csekk. Amikor hazaindultam, szintén sikerült egy ellenőrzést kifognom, és mivel 50 helyett 60 –at mutatott a trafipax, már visszaeső lettem, és feljelentettek.

Eddig rendben is van, megérdemlem, bár a hétvégén képtelenség lett volna orvoshoz menni, meg egyébként is 100 km-re voltam az otthonomtól.

 

Ugyanakkor, a két rendőrből álló járőr ezen a két napon elszalasztott ugyanezen a környéken (ezeket láttam saját szememmel, de ha életben akarok maradni, nem az én dolgom ezek feljelentése  - talán ) a következő történéseket:

1.       falopás , mennyisége több teherautó

2.       illegális , kereskedelmi célú disznóvágások

3.       fémhulladékok engedély nélküli feldolgozása (zaj, környezetkárosítás, és tucatnyi egyéb huncutság ami ezzel együtt jár)

4.       Vadorzás

5.       Természetkárosítás (szemétlerakás, veszélyes hulladékok kihordása az erdőbe)

6.       Falun belül száguldozás sportmotorokkal, cross motorokkal ugyanez az erdőkben)

7.       Engedély nélküli árusítás a faluban (számla nélkül)

8.       Rendszám nélküli mezőgazdasági gépek zajos közlekedése hétvégén közutakon (minden komolyabb államban már régen a bontóban lennének)

9.       Engedély nélküli tüzijáték (névnap alkalmából)

10.    sorolhatnám de minek, mert rendőrt a faluban 5 év alatt láttam összesen néhányszor (csak hétvégén, és nyáron tartózkodom ott).

 

Mindezt egy kiemelt üdülőkörzetben, a Balaton mellett. A rendőrség tehát jól (?) működik, beszedi az üzemeltetési költségeit, és lehet örülni.

 

 

 

 

8 komment

Címkék: rendőrség feljelentés jogosítvány bírság engedély vezetői